Over ons

Het ILVO Expertisecentrum Landbouw & Klimaat - of afgekort, ILVO-ELK - werd eind 2016 opgericht onder impuls van de toenmalige Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. De Vlaamse overheid erkent dit expertisecentrum als een multidisciplinair, onafhankelijk en gedegen kenniscentrum, waar het beleid en de private stakeholders terecht kunnen voor advies en onderzoek. Sinds 2024 wordt de werking van het ELK financieel ondersteund door de coöperatieve bank Crelan.

Doorheen de jaren is het ELK uitgegroeid tot een groep van bijna 100 gepassioneerde wetenschappers, dat werkt aan een verscheidenheid van mogelijke klimaatoplossingen - van duurzamere Aardbeiteelt tot Zilte landbouw. Het wetenschappelijke programma en de inhoudelijke richting wordt bepaald binnen de ELK Stuurgroep, waar 9 onderzoeksleiders als ‘antennes’ optreden voor hun onderzoeksthema. De dagelijkse werking en externe communicatie van het ELK wordt onderhouden door de ELK coördinator, Jonas Vandicke.

Neem een kijkje op deze pagina en leer zo alles over ons onderzoek, het klimaat kenniscentrum, of zoek naar de juiste expertise via onze contactpagina.

Ben je op zoek naar een spreker voor je event? Iemand die een genuanceerde, op feiten gebaseerde blik kan geven op de klimaatuitdagingen waar landbouw voor staat? Ook daarvoor kan je bij ons terecht. Neem hiervoor contact op met Jonas Vandicke.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond landbouw & klimaat ? Schrijf je dan in voor de ELK klimaat nieuwsbrief.

Groepsfoto samenwerking Crelan ILVO
Ondertekening van de samenwerking tussen ILVO en Crelan.
Fietsen ELK Discussie veredeling
ELK-onderzoekers gaan de fiets op om meer te leren over de veredeling van grassen.
Boomplantactie overzicht foto
ILVO-medewerkers planten samen bomen in het kader van het natuurbeheerplan Onderzoekskouter-Gondebeekvallei .
Collage Wetenschap Uitgedokterd
ELK-wetenschappers leggen in 3 minuten hun onderzoek uit in 'Wetenschap Uitgedokterd' van SciMingo.