Onze klimaatthema's

Klimaatproblemen moeten met een systeembril bekeken worden. Veel van ons onderzoek loopt dan ook over verschillende thema’s en sectoren heen. Toch kan een ruwe opsplitsing gemaakt worden van ons klimaatonderzoek in acht thema’s. Elk van die acht thema’s speelt een cruciale rol in klimaatmitigatie en -adaptatie in de landbouw.

Icoon wereldbol sneeuw en zon

Het is een belangrijke uitdaging voor elke landbouw(st)er om te evolueren naar een klimaatvriendelijke en -robuuste bedrijfsvoering.

Icoon akker/bodem

De landbouwbodems vormen een belangrijk koolstofreservoir, en zijn een belangrijk instrument voor de adaptatie aan diverse klimaatuitdagingen.

Icoon koe

Veehouderij is de grootste uitstootbron van broeikasgassen in de Vlaamse landbouw. Naast het reduceren van deze emissies is ook adaptatie nodig, door o.a. aangepaste rantsoenen en koelen van de stalomgeving.

Icoon groene technologie

De landbouw is goed voor ongeveer 1,9 procent van de totale Vlaamse energiebehoefte. Het energieverbruik kan verlaagd worden en er kan meer ingezet worden op hernieuwbare energie.

Icoon landschap groen

Ongeveer 45 procent van het gehele Vlaamse territorium wordt gebruikt voor landbouw. Een duurzaam beheer van deze gronden en bodems is een essentieel onderdeel van een klimaatslim Vlaanderen.

Icoon vis

Het opwarmen van de aarde, inclusief de Noordzee, brengt diverse processen op gang. Vissers moeten hun activiteiten aanpassen aan het nieuwe klimaat.

Icoon graan

De plantaardige productie zal zich in de toekomst moeten aanpassen aan de gevolgen van klimaatsverandering, met o.a. hogere temperaturen, ernstigere droogtes en nieuwe ziekten en plagen.

Icoon waterdruppel

Door de klimaatverandering verschuift de waterbeschikbaarheid. Er is nood aan robuuste watersystemen in het landbouwlandschap, droogtetolerante teelten en efficiënter watergebruik in de landbouw.