
Het is een belangrijke uitdaging voor elke landbouw(st)er om te evolueren naar een klimaatvriendelijke en -robuuste bedrijfsvoering.
Het is een belangrijke uitdaging voor elke landbouw(st)er om te evolueren naar een klimaatvriendelijke en -robuuste bedrijfsvoering.
De landbouwbodems vormen een belangrijk koolstofreservoir. Via aangepast beheer van de akkers en graslanden kan meer koolstof opgeslagen worden.
Het grootste deel van de broeikasgasemissies van de Vlaamse landbouw worden uitgestoten door de veehouderij. Binnen deze sector zijn de dierlijke vertering en de dierlijke mest belangrijke emissiebronnen.
De landbouw is goed voor ongeveer 1,9 procent van de totale Vlaamse energiebehoefte. Binnen de landbouwsector is het energieverbruik het hoogst in de serreteelt.
Ongeveer 45 procent van het gehele Vlaamse territorium wordt gebruikt voor landbouw. Een duurzaam beheer van deze gronden en bodems is een essentieel onderdeel van een klimaatslim Vlaanderen.
Het opwarmen van de aarde, inclusief de Noordzee, brengt diverse processen op gang en vissers moeten hun activiteiten aanpassen aan het nieuwe klimaat.
De plantaardige productie (akkerbouw, fruit- en groententeelt) zal zich in de toekomst moeten aanpassen aan het nieuwe klimaat, onder meer de hogere temperaturen en het vervroegde groeiseizoen.
Door de klimaatverandering verschuift de waterbeschikbaarheid. Dit is eenn reden waarom ILVO inzet op droogtetolerante teelten en onderzoek naar klimaat robuuste landbouwsystemen.