Dierlijke productie

Het grootste deel van de broeikasgasemissies van de Vlaamse landbouw worden uitgestoten door de veehouderij (56% in 2022). Binnen deze sector zijn methaan (CH4) uit de dierlijke vertering, voornamelijk door runderen, en CH4 en lachgas (N2O) uit dierlijke mest de belangrijkste emissiebronnen.

Het onderzoek op ILVO is voornamelijk gericht op de reductie van deze broeikasgasemissies, en dit zowel op dier-, kudde-, als stalniveau. De meeste winst kan worden geboekt via veevoederstrategieën zoals het herzien van de rantsoensamenstelling, het gebruik van voederadditieven en specifieke voedercomponenten, precisievoeding, en een betere ondersteuning van individuele landbouwers inzake voedermanagement. Dit onderzoek gebeurt zowel in de onderzoeksstallen als op praktijkbedrijven, en kan gaan van fundamenteel toegepast onderzoek tot praktijkproeven. Andere strategieën focussen op het stalsysteem of het algemeen diermanagement zoals jongvee opfok en langleefbaarheid, genetische selectie naar individuen of rassen met een lagere methaanuitstoot, of aanpassingen aan de mest (bvb. met additieven) die de mestemissies doen dalen.

Daarnaast wordt zowel voor rundvee als voor varkens en pluimvee bestudeerd hoe het aandeel eiwit in het rantsoen kan geöptimaliseerd worden, en hoe we op die manier meteen de totale voetafdruk van het rantsoen kunnen verlagen. Een voorbeeld hiervan is het zoeken van alternatieven voor geïmporteerd sojaschroot, zoals koolzaadschroot, bierdraf of veldbonen.

Naast het reduceren van de broeikasgasemissies uit de veehouderij moet de dierlijke sector ook stilstaan bij de gevolgen van klimaatverandering voor hun dieren. Zo moeten klimaatrobuuste gewassen gevonden worden die niet alleen om kunnen met toenemende extreme weersomstandigheden, maar ook nutritioneel kunnen ingepast worden in dierlijke rantsoenen. Verder neemt het risico op hittestress toe, met gevolgen op vlak van dierenwelzijn en productie. ILVO onderzoekt welke technieken kunnen gebruikt worden om die hittestress te voorkomen of verzachten, zowel op korte als lange termijn.

Benieuwd naar ons onderzoek over dierlijke productie?

Vragen?

Contacteer ons

Nico Peiren

Dierlijke productie